top of page

Kapelmeester

Franky Francois

Franky werd geboren op 29 augustus 1971.

Al vrij vroeg was duidelijk dat hij muzikaal bloed had. Niet verwonderlijk, want zijn ouders kwamen ook uit muzikale families.

Op zijn vijfde begon Franky te trommelen bij de Harmonie “Vooruit” van Zele. Vanaf zijn achtste volgde hij reeds notenleer aan de Academie voor Muziek en Woord in Lokeren en Zele. Een jaartje later kreeg hij zijn eerste klarinetlessen.

Franky wedde echter op 2 paarden en begon op zijn elfde aan een 7 jarige cursus modern orgel bij Hervé Van De Velde in Lokeren.

 

Als bekroning na 10 jaar klarinetstudie kon hij zijn legerdienst vervullen bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht.

18238812_1334774469952076_65891633411708

Blaaskapel “Den Bookhamer”

 

Op 16 jarige leeftijd werd Franky lid van de “Bookhamers” en dit eigenlijk door enkele zeer goede vrienden die reeds lid waren. Deze vrolijke bende verzorgde overal het amusementsgehalte, soms met een valse noot, maar daar zeurde niemand over.

 

In 1993 werd hun kapelmeester Alfons Baeyens zwaar ziek. Er moest dringend een interim kapelmeester gevonden worden, want een belangrijk concert stond voor de deur. De vraag werd gesteld aan Franky of hij dit zag zitten. Sinds die dag is Franky kapelmeester van de Zeelse blaaskapel, want Alfons kon door zijn ziekte, de taak van dirigent niet meer uitoefenen. Door de jaren heen zorgde hij ervoor dat het niveau van de blaaskapel enorm is verbeterd.

Prachtige voorbeelden hiervan zijn de vele mooie concerten. Herkenbare melodieën van vroeger en nu. Van Duitse klassiekers tot evergreens, van onvervalste schlagers tot hedendaagse filmmuziek. Alle genres komen aan bod.

 

In 2017 werd Franky gehuldigd voor zijn 25 jaar dirigentschap met een jubileumconcert " Zilveren klanken " in een uitverkocht Gemeenschapscentrum De Wiek in Zele.

2021 was het jaar waarin Franky werd gehuldigd voor zijn 35 jaar lidmaatschap.

 

Franky verdiende in 2022 een Oscar voor zijn 30 jaar dirigentschap.

bottom of page