top of page

Historiek

Nadat  in de loop van 1977 bij enkele muzikanten van de 4 “ traditionele” Zeelse muziekverenigingen de idee rijpte een blaaskapel naar “ Tirools” model op te richten, kregen de statuten van Blaaskapel Den Bookhamer in maart 1979 een officiele vorm.

 

Onder het voorzitterschap van

Marius De Rijckere en met Alfons Baeyens als

dirigent werd het eerste jaarfeest gevierd in

café Royal, later De Stube, dat net als

Het Spiegelpaleis, jarenlang de Blaaskapel zou

huisvesten. Momenteel repeteert

de blaaskapel wekelijks op woensdagavond

in de parochiezaal van Zele-Durmen.

 

In 1981 ontving Jules Verlaeckt uit handen van

burgemeester Jozef De Bruyne het nieuwe

vaandel. Dit fraai kunstwerk werd ontworpen

door Godfried Verheirstraeten en

Bernard Matthijs en vervaardigd door

Christiane Raemdonck en Mevr. Meirsman.

Sindsdien verzorgde Blaaskapel Den Bookhamer jaarlijks tientallen succesvolle optredens in binnen-en buitenland. Tot de meest markante meerdaagse activiteiten buiten de landsgrenzen behoren onder meer de optredens in

Zell-am-See en Wolfsegg in Oostenrijk, Bodefeld, Gerabronn en Bleibuir in Duitsland en Metz en Montoir-sur-Loire in Frankrijk.

 

Maria Verheirstraeten volgde Raymond Van Kerckhove op als voorzitter in 2006. In 2013 werd Carine De Wilde de nieuwe voorzitster van de Zeelse blaaskapel . Franky Francois nam in 1993 het dirigeerstokje over van de betreurde Alfons Baeyens .

 

Zowel qua repertoire als diversiteit van haar activiteiten profileert onze Zeelse Blaaskapel zich ietwat als het buitenbeentje van onze gemeentelijke muziekverenigingen. Het oeuvre van Blaaskapel Den Bookhamer omvat zowat alle genres van licht verteerbare blaasmuziek, gaande van Landler over licht klassiek, filmmuziek, medleys en schlagers . Kortom een ruim gamma van amusementsmuziek dat door een breed publiek wordt gesmaakt en geapprecieerd. Overigens beleven onze muzikanten er zelf dubbel genoegen aan: ze genieten er persoonlijk van en ze ontspannen hun medemensen. Kan het nog mooier?

 

Naast concerten, bals en andere podiumoptredens staan er jaarlijks enkele muzikale wandelingen op de kalender van “ons kapelle”. Aldus brengt zij ambiance bij allerlei festiviteiten, manifestaties, vieringen , kermissen en braderieën en andere stoeten. Onze Blaaskapel is evenwel fier deelachtig te mogen en kunnen zijn aan deze vorm van folklore.

 

Ondertussen bestaat onze Blaaskapel reeds 43 jaar en zijn ze een begrip geworden in Zele en omliggende gemeenten en steden.

Blaaskapel Den Bookhamer kent relatief weinig rustige periodes als men weet dat men jaarlijks een 10- tal optredens verzorgd. Voor de meeste van die optredens wordt er gericht gerepeteerd.  De blaaskapel heeft momenteel een

35-tal muzikanten bijgestaan door een vaandrig, de jenever dames en een technische ploeg.

Een verjongde bestuursploeg zet zich wekelijks in om organisatorisch alles in goede banen te leiden.

40257645_10213260309487949_6812747347630
bottom of page